Ce este sticla termopan?

Știai că în anul 1835 chimistul și fizicianul francez Henri Victor Regnault a descoperit PVC-ul DIN GREȘEALĂ? Apoi în 1925 s-a descoperit și capacitatea acestei subtanțe de a se transforma în plastic. Este un plastic care a schimbat istoria din mai multe puncte de vedere. Un domeniu care s-a modificat radical a fost cel al tâmplăriei termoizolante încă din 1960. Probabil ai auzit și tu de foarte multe ori cuvântul termopan, dar nu știai exact ce înseamnă. Așadar, hai să clarificăm acum, ce este termopanul sau altfel spus sticla termopan?

Geamul sau sticla este un set de două sticle lipite etanș (perfect închis, nu permite să intre / iasă aerul, gazul, fluidele, lichidele, etc) și separate între ele cu un distanțier numit baghetă. În interiorul acestor baghete se pun niște biluțe speciale menite să absoarbă umiditatea. Aceste biluțe se numesc în termeni de specialitate granule de silicagel. Pentru ca foile de termopan să fie cât mai performante și să mențină confortul termic in interiorul locuinței, între foile de sticlă se introduce și gaz.
Acest gaz este de două feluri: argon și kripton (majoritatea producătorilor folosesc argon). Argonul este un tip de gaz care se regăsește 1% în aerul pe care îl respirăm, nu este toxic și izolează mai bine ca aerul. Argonul face ferestrele mai durabile în timp, previne producerea de umezeală între sticle, limitează pierderea căldurii - pe scurt, chiar aduce valoare unui geam.
Lăsăm mai jos câteva sfaturi - ce să ceri de la profesioniștii cu care alegi să lucrezi pentru a avea un geam termopan cât mai durabil și mai calitativ.

  • Gazul argon crește izolarea termică - verifică ca geamul pe care îl alegi să aibă această calitate. Întrebă profesionistul pe care l-ai ales, iar dacă consideri că te putem ajuta, nu uita, suntem mereu aici.
  • Geamul / sticla termopan să fie fabricat de un specialist! Mare grijă aici, se practică destul de mult, din păcate, ca sticle făcute de neprofesioniști să ajungă să fie montate în profile, apoi în casele oamenilor și generează doar probleme.
  • Cere sfatul unui specialist dacă ai sticle de mari dimensiuni (știi tu, livingul acela cu geamuri de sus până jos). Este necesară o sticlă securizată astfel încât să nu se spargă, să prevină accidentările (mai ales la spațiile industriale, balustrade, balcoane, uși de balcon, etc).
  • Recomandăm folosirea cel puțin a unei sticle cu protecție: de genul 4 anotimpuri sau Low-e (Low emissivity). Sticla 4 anotimpuri nu permite trecerea radiaților ceea ce duce la o atmosferă mai răcoroasă vara. Sticla Low-e este acea sticlă care permite trecerea radiaților solare spre interiorul locuinței. Acest tip de sticlă este recomandat mai ales în zonele mai răcoroase, cum ar fi la munte.
  • Probabil cea mai importantă caracteristică a sticlei termopan este grosimea. Cel mai indicat este ca pachetul de sticle să aibă minim 24 de mm.

Pe lângă tipul de sticlă termopan, mai există și cel tripan. Te invităm să citești AICI ce este sticla tripan, ce beneficii are, de ce este mai recomandată decât cea simplă, etc.
Dacă ai neclarități, întreabă specialistul de fiecare dată până ți-e clar ce urmează să comanzi pentru că, să fim serioși, poate doar o dată în viață îți montezi geamurile la casă.
Dacă ai primit o ofertă și poate nu știi cum să o interpretezi, suntem aici să te ajutăm! Nu ezita să ne contactezi pe email sau la telefon!